Kvas... a život je lepší! Kvas... a život je lepší!
26. 09. 2021
Andrea


Valid HTML 4.01 Transitional

Reklama

Kvas – často kladené otázky

Jaké kvasinky použít?
Nejlépe vinné kvasinky (koupíte ve vinařských potřebách) nebo můžete použít i obyčejné kvasnice (pekařské droždí), ale kvas pak bude zakalený a bude mít kvasnicovou příchuť (která je vhodná zejména k chlebovému kvasu, k jiným už méně).
Je nutné vodu převařovat?
Pravděpodobně ne, máme vyzkoušeno, že kvas můžete vyrobit i z vody přímo z kohoutku. Ale doporučujeme vodu převařit, zabráníte tak případné kontaminaci.
Je u nás nějaký svaz výrobců kvasu?
Ne, bohužel v České republice neexistuje žádný takový svaz.
Nemohu pít sycené nápoje, je k dostání i neperlivý kvas?
Ano, v portfoliu některých výrobců je i kvas nesycený. A samozřejmě si takový kvas můžete vyrobit i svépomocí.
Na jedné lahvi kvasu jsem viděl napsáno "vhodné k archivaci". Mohu archivovat i obyčejný kvas?
Většina kvasů, podobně jako u vína, je vhodných ke konzumaci jako tzv. mladý kvas. Jen špičkové kvasy s vysokým obsahem alkoholu, který napomáhá konzervaci, se hodí k archivaci. Ceny nejstarších kvasů dosahují astronomických hodnot, např. v roce 2009 zaplatil v dražbě neznámý Angličan za láhev kvasu z roku 1765, nalezenou na potopené španělské lodi, v přepočtu asi 2,7 milionu Kč.



Kvas – úvodní stránka | Kvas – o nápoji bohů | Recepty na kvas | Kvas a zdraví | Historie kvasu | Kvas v kultuře | Kvas – často kladené otázky | Kvas – fotogalerie | Kvas – ostatní | Autoři
Kvas – úvodní stránkaKVAS.kvalitne.cz na Facebooku

Poslední editace: 15.7.2013.

Copyright © 2012 KVAS.kvalitne.cz. Pokud není uvedeno jinak, web je postaven na vlastním řešení s využitím PHP, validního HTML 4.01, CSS3, JavaScriptu a vlastních textů a fotografií. Výjimkou je Lightbox v2.51 (autor Lokesh Dhakar) licencovaný jako Creative Commons Attribution 2.5 License.