Kvas... a život je lepší! Kvas... a život je lepší!
21. 06. 2021
Alois


Valid HTML 4.01 Transitional

Reklama

Recepty – ruský kvas

Ruský kvas se liší od základní varianty kvasu (cukr a voda) hlavně přidáním chleba. Jeho příprava je malinko složitější než u základního receptu, ale není to nic, čeho byste se měli obávat, prakticky nejde co zkazit. Podle mých zkušeností je hlavně důležité, jaký použijete chleba.

Původně se kvas vyráběl tak, že se nechala kvasit voda, mouka a tekuté sladové těsto, tato směs se pak zředila vodou, přidaly se kvasnice, cukr a případně ochucovadla (ovoce, zázvor, máta,...). Dnes však převažuje výroba z chleba. Kvašení tradičně probíhá díky pekařskému droždí, ale s úspěchem lze použít také vinné kvasinky.

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Suchý chleba nakrájíme nebo nalámeme na menší kousky. Pokud nemáte suchý chleba, můžete mu pomoct v troubě.
  2. Chleba zalijeme horkou vodou a necháme 4 hodiny stát. Po čtyřech hodinách chleba vytáhneme a vodu zfiltrujeme (např. přes čistou utěrku).
  3. Přidáme cukr a kvasnice. (Kvasnice je dobré nechat předem chvilku vzejít v troše teplé vody s cukrem – stejně jako když necháváte vzejít kvasnice na těsto.)
  4. Kvas přelejeme nejlépe do PET lahví, do každé hodíme několik rozinek a zavřeme.
  5. Necháme stát v chladnější místnosti (sklep) dva až tři dny.
  6. Popíjíme vychlazené. Dobrou chuť!

Existuje mnoho variací kvasu, někdo do něj dává místo cukru med, přidává ovoce, mátu atd. atd. Pokud i vy máte svůj vlastní recept, pochlubte se ve facebookové diskuzi pod článkem.




Kvas – úvodní stránka | Kvas – o nápoji bohů | Recepty na kvas | Kvas a zdraví | Historie kvasu | Kvas v kultuře | Kvas – často kladené otázky | Kvas – fotogalerie | Kvas – ostatní | Autoři
Kvas – úvodní stránkaKVAS.kvalitne.cz na Facebooku

Poslední editace: 15.7.2013.

Copyright © 2012 KVAS.kvalitne.cz. Pokud není uvedeno jinak, web je postaven na vlastním řešení s využitím PHP, validního HTML 4.01, CSS3, JavaScriptu a vlastních textů a fotografií. Výjimkou je Lightbox v2.51 (autor Lokesh Dhakar) licencovaný jako Creative Commons Attribution 2.5 License.