Kvas... a život je lepší! Kvas... a život je lepší!
21. 06. 2021
Alois


Valid HTML 4.01 Transitional

Reklama

Recepty – základní kvas

Jako kvas můžeme označit mnoho různých nápojů na bázi zkvašeného cukerného roztoku. Například v České republice je oblíbený kvas silně nasycený a s přídavkem domácí marmelády (z malin, ostružin, višní,...). V zemích bývalého Sovětského svazu se můžeme s kvasem (v azbuce КВАС) setkat mnohem častěji než u nás a nejtypičtější je kvas s přídavkem chleba.

Níže uvedené léty prověřené recepty patří mezi nejoblíbenější a nejznámější. Nebojte se však experimentovat, třeba se Vám podaří vytvořit kvas neotřelé originální chuti. Nemusíte se bát, že zkazíte celou velkou várku kvasu, například když děláte kanystr nebo sud svého oblíbeného kvasu, není problém přelét část cukerného roztoku do PET láhve a vyzkoušet novou přichuť jen na takto malém množství. A kdyby Vám výsledný kvas nechutnal, nebude to přiliš velká škoda.

Níže uvedené léty prověřené recepty patří mezi nejoblíbenější a nejznámější. Nebojte se však experimentovat, třeba se Vám podaří vytvořit kvas neotřelé originální chuti. Nemusíte se bát, že zkazíte celou velkou várku kvasu, například když děláte kanystr nebo sud svého oblíbeného kvasu, není problém přelét část cukerného roztoku do PET láhve a vyzkoušet novou přichuť jen na takto malém množství. A kdyby Vám výsledný kvas nechutnal, nebude to přiliš velká škoda.

Základní recept na kvas – postup

  1. Používáme vždy dobře vymyté nádobí. V převařené vodě rozpustíme cukr (150 g/l). Roztok necháme vychladnout.
  2. Mezitím si připravíme vinné kvasinky (Saccharomyces cerevisae) podle návodu na obalu. Obecně: rozmícháme trochu cukru v malém množství vlažné vody, přidáme kvasinky (cca 0,1 g/l) a necháme asi půl hodiny vzejít.
  3. Kvasinky vlejeme do vlažného cukerného roztoku.
  4. Přidáme živnou sůl pro kvasinky (neboli aktivační činidlo pro fermentaci, Supervit) podle balení (cca 0,2 g/l). Máme ověřeno, že tato živná sůl není nezbytná, nicméně by měla napomáhat a urychlovat kvašení, raději ji proto používáme, navíc cena je velmi přijatelná (asi 15 Kč za balení 25 g, které vystačí na cca 100 až 200 l).
  5. Kvas rozdělíme do nádob, případně ochutíme, zazátkujeme, pravidelně sledujeme a upouštíme tlak. Přibližně do 24 hodin začne kvas kvasit, později i velmi bouřlivě (podobně jako burčák) a vzniklý tlak může roztrhnout např. i PET láhev! Proto raději nepoužíváme skleněné nádoby.

Tipy


Cukr – výchozí surovina pro výrobu kvasu
Cukr – výchozí surovina pro výrobu k…
Aktivační činidlo pro fermentaci Supervit
Aktivační činidlo pr…
Vinné kvasinky a pekařské droždí
Vinné kvasinky a pekařské droždí
Nádoby vhodné ke kvašení a úschově kvasu - 5l kanystry od sirupu, PET láhve od piva Primus
Nádoby vhodné ke kvašení a úschově kvasu -…




Kvas – úvodní stránka | Kvas – o nápoji bohů | Recepty na kvas | Kvas a zdraví | Historie kvasu | Kvas v kultuře | Kvas – často kladené otázky | Kvas – fotogalerie | Kvas – ostatní | Autoři
Kvas – úvodní stránkaKVAS.kvalitne.cz na Facebooku

Poslední editace: 15.7.2013.

Copyright © 2012 KVAS.kvalitne.cz. Pokud není uvedeno jinak, web je postaven na vlastním řešení s využitím PHP, validního HTML 4.01, CSS3, JavaScriptu a vlastních textů a fotografií. Výjimkou je Lightbox v2.51 (autor Lokesh Dhakar) licencovaný jako Creative Commons Attribution 2.5 License.