Kvas... a život je lepší! Kvas... a život je lepší!
20. 06. 2021
Květa


Valid HTML 4.01 Transitional

Reklama

Kvas a zdraví

Vliv kvasu na fyzické zdraví

V minulosti proběhla řada zkoumání vlivu kvasu na lidské zdraví s různými výsledky, ale v jedné věci se vědci shodují – kvas hraje nezastupitelnou roli v lidské výživě.

Ovšem již dávno před těmito výzkumy lidé vypozorovali pozitivní účinky kvasu na lidský organismus. Kvas je vlastně isotonickým nápojem s vysokým obsahem vitamínů, minerálů, aminokyselin a látek odbourávajících volné radikály. Doporučená dávka pro muže se pohybuje mezi jedním až dvěma litry denně a pro ženy kolem jednoho litru.

Mezi pozitivní vlivy konzumace kvasu patří prevence proti infarktům a srdeční mrtvici, ochrana proti nádorům, snížení hladiny tzv. špatného cholesterolu, zlepšení nervové aktivity, snížení vlivu volných radikálů na organismus, zlepšení trávení, prevence Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, posílení kostí, příznivé působení na výměnu tuků a cukrů v krevním řečišti, prevence dehydratace, zlepšení nálady, prevence cukrovky, posílení imunitního systému a další.

Profesor Arne Astrup z Kodaně dokázal, že lehké popíjení kvasu a také jiných kvašených nápojů oddaluje nebezpečí infarktu. Pijáci kvasu mají podle výzkumů až o 81 % nižší úmrtnost na srdeční a cévní choroby než abstinenti. V této souvislosti uvádí profesor Thompson z Harvardské univerzity, že „jeden kvas je lepší než žádný, dva kvasy jsou lepší než jeden“.

Vliv kvasu na psychické zdraví

Psychické zdraví je samozřejmě velkou měrou ovlivněno zdravím fyzickým a pozivní působení kvasu na něj je popsáno výše. Ale kvas působí i přímo na psychiku člověka. Všeobecně se ví, že konzumace kvasu způsobuje vylučování endorfinu (hormon štěstí), méně již je pak známo, že pití kvasu zvyšuje také hladinu fenylethylaminu (tzv. droga zamilovaných).

V neposlední řadě musíme zmínit kladné působení společenské konzumace kvasu. Vždyť kdy se cítíte tak dobře jako u sklenky dobrého kvasu s blízkými přáteli?

Kvas a závislost

Nebyla prokázána žádná spojitost mezi konzumací kvasu a závislostí na alkoholu. Konzumenti kvasu, kteří jsou případně závislí na alkoholu, si závislost vypěstovali konzumací také jiných alkoholických nápojů, zejména pak destilátů.

Alkohol je v kvasu, podobně jako v pivu, resp. i vínu obsažen ve velmi malé koncentraci a navíc obsahuje látky, které podporují regeneraci jater a eliminují i další negativní účinky nadměrného pití alkoholu (mj. poškození ledvin a mozkových buněk). Můžeme tedy říci, že kvas je vhodný také jako substituční nápoj pro těžké alkoholiky a je takto využíván v léčebnách závislostí např. V USA, Kanadě nebo Irsku. V České republice se využití kvasu pro tyto účely zatím zkoumá.




Kvas – úvodní stránka | Kvas – o nápoji bohů | Recepty na kvas | Kvas a zdraví | Historie kvasu | Kvas v kultuře | Kvas – často kladené otázky | Kvas – fotogalerie | Kvas – ostatní | Autoři
Kvas – úvodní stránkaKVAS.kvalitne.cz na Facebooku

Poslední editace: 15.7.2013.

Copyright © 2012 KVAS.kvalitne.cz. Pokud není uvedeno jinak, web je postaven na vlastním řešení s využitím PHP, validního HTML 4.01, CSS3, JavaScriptu a vlastních textů a fotografií. Výjimkou je Lightbox v2.51 (autor Lokesh Dhakar) licencovaný jako Creative Commons Attribution 2.5 License.